Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J51a15n 31R93á27ž

23. 4. 2021 13:34

Když jsem v TV slyšel, jak se jedna dáma rozčilovala, že malá "bednička" čerstvých jahod stojí 120Kč, musel jsem se smát. Stejně tak nějaké divení nad tím, že 200gramový balíček paprik stojí 69 Kč nebo 2,5kg balení brambor odněkud z "tramtárie stojí 55Kč mi připadá úsměvné.

Nedovedu odhadnout, kolik je skutečná cena brambor z Francie, kdyby se tam nedotoval vývoz zemědělských produktů tak, že i s cenou dopravy je u koncového zákazníka nižší , než je reálná jejich cena při sklizni.

Zvykli jsem žít v iluzi, že jsou potraviny levné, že si může každý koupit vše, co je v nabídce marketů, že cena jahod dovezených z Izraele, brambor dovezených z Francie, paprik ze Španělska nebo hroznů z Chile bude každému vyhovovat.

Je to jako s česnekem. Někdo si raději koupí španělský česnek za 90Kč/kg a někdo raději dá za český 150Kč/kg. Co se týká mne, tak vždy se rozhodnu pro ten český a to bez ohledu na jeho cenu. A není to jen tím, že jsem viděl, jak je zelenina ve Španělsku pěstována, ale podle mne španělský česnek má s tím českým společný jen název, ale s chutí a vůní má s dobrým česnekem společného jen málo. .

PS. Jedna paní níže píše, jak hnusné jsou brambory, které nabízejí pražské obchody. Podle mých zkušeností, ne ve všech obchodech najdete jen ty hnusné a do těch, kde hnusné jsou, nakupovat nechodím. A než kupovat hezky vypadající brambory francouzské, objednám brambory od českého farmáře, který je před balením chemicky neošetřuje, aby i za měsíc uložené v marketu byly krásné na pohled.

0 0
možnosti

Jedna blogerka už tady před časem psala v podobném duchu. Já teda nevím kam chodíte nakupovat, ale u nás v Qvantu, dlohodobě, italské Goldeny, Jonagoldy, Idaredy za 19,90 Kč. Nejlevnější česká jablka v Qvantu za 34,90.

0 0
možnosti

J85i48r97i 38P94i44l30n89y

22. 4. 2021 18:45

Problém je v tom, že pěstitelé by sami měli projevit nějakou aktivitu, např. založením družstev a vybudováním vlastní prodejní sítě. To věděli už za první republiky. Zatím však spoléhají, že ten problém za ně vyřeší někdo jiný, ale politici to určitě nebudou.

2 0
možnosti

Při pohledu na brambory např. v Bille si vzpomenu na V. Havla, který chtěl Čechům zajistit brambory bez škodlivin. Jenže kdo na to dnes dbá? Jsou často na úrovni, která se i za komoušů - alespoň formálně - měla vyhodit (při brambor. student. brigádě nám korektní JZĎák říkal, že máme vyhodit všechny nestandard. brambory). Dnes nám ale pražské obchody nabízejí brambory s plísní, s ďubkami atd.

0 0
možnosti

Tedy nevím, ale brambory kupuju schválně v Bille. Jsou sice dražší, ale kvalitnější.

Podle popisu na obale jsou i české.

Jinak souhlas.

0 0
možnosti

Je potřeba dohlédnout na zdravotní rizika z různých potravin, vč. brambor či jablek, ať jsou domácí nebo zahraniční. A rozbít určité monopoly obchod. subjektů s potravinami, stejně tak jak nakládají se zbožím (nevyhodí zkažené, dál je prodávají, to čerstvější čeká ve skladu). V době pandemie měl stát zajistit předpisy nezvedání cen základ. denních potřeb nepřiměřeně.

1 0
možnosti

Vadí, paní poslankyně, vadí. Ale to, co se snažíte prosadit, nám je nezlevní.

2 1
možnosti

Zajimalo by mne vazena pani za jakou mzdu byste byla ochotna ta jablka cesat

4 0
možnosti

Blábol snažící se obhájit imbecilní a neprůchodný návrh zákona.

Jsem poměrně zaměstnaný člověk, tedy nakupuji prakticky jen jednou týdně v hypermarketu. Nepamatuji si, že bych v posledním roce koupil brambory či jablka jiného, než českého původu. Za to jsem již skoro půl roku neměl chlazené kuře, protože "můj" obchod jiné než Burešovo nenabízí (byť část produkce skrývá pod privátní značkou).

5 1
možnosti

M26i69l67a42n 52L18i35b33a31l

22. 4. 2021 10:31

Brambory z družstva 6kč/kg.

Jablka z sklepa zdarma.

2 0
možnosti

Chcete říci, že Agrofert nebo Toman prodávají do maloobchodu brambory za 1 Kč?

Brambory po 4 Kč za kilo jsou důsledkem politiky ANOfertu, který díky nesmyslným uzávěrám zlikvidoval veřejné stravování, jež je největším odběratelem drobných pěstitelů brambor. Ti se potřebují zbavit produkce, kterou od nich restaurace neodebraly, z důvodů všeobecně známých. Navíc je to zanedbatelné množství z hlediska řetězců. Ty navíc mají dodávky - včetně cen - dopředu nasmlouvané. Těžko očekávat, že by kvůli několika desítkám tun brambor poškozovaly dlouhodobé vazby.

Kdo je trochu v obraze, ví, kam si pro levné brambory zajít. A učiní tak rychle, za pár dní nebudou. Něco se prodá, něco zkrmí dobytku, zbytek skončí v kompostu.

5 0
možnosti

Jiste, ja je vzdy napodzim koupim od sedlaka a vydrzej az do leta.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 7,28
  • Průměrná čtenost 274x
Poslankyně Poslanecké sněmovny PČR. Předsedkyně Podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu.
Členka Podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství, Podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu a Podvýboru pro vodní hospodářství.

Seznam rubrik